Installera robotgräsklippare

För att installera en robotgräsklippare kan man använda den enkla eller den svåra vägen.

Det "svåra" sättet

Den svåra innebär att man tar fram sin begränsningskabel, lägger ut den på kanten av den gärsyta man vill ha klippt och börjar spika fast kabeln. Inte svårt men rätt svettigt. Spiken som används är av plast och specialanpassade för att hålla fast kabeln.

Det "enkla" sättet

Den lätta vägen innebär att man använder en kabelläggare, dvs en liten elektrisk "jordfräs" som fräser ut en tunn skåra i gräset och som sedan lägger ned kabeln i skåran. Man går i normal promenad takt. Att hyra en kabelläggare är inte dyrt. Det kostar ca 500kr och tittar man på timmpengen jämfört att krypa fram på kna med spade, spik och hammare blir valet lätt. Nedan visas bilder på kabelläggaren.

nt60-img-018.jpgnt60-img-002.jpg

 

Som jordfräs kan man använda ett borr som borrar sig fram i jorden. Man skall försöka att undvika att borra i grövre stenar för längre livslängd på borret. På första bilden ser man rullen med kabel.

Kabeln kommer med tiden att åka längre ned i gräsmattan eftersom gammalt gräs omvandlas med tiden till jord. Robotgräsklipparna klarar ett kabeldjup på ca 30cm. 

Tips vid installation

- Börja installationen med att koppla in strömmen till boet och ladda roboten. Då har batterierna blivit tillräckligt laddade för att du skall kunna låta roboten följa kabeln till sina olika klippområden och att den kan gå hem för laddning. 
Få roboten att gå hem för laddning genom att trycka "charge" eller motsvarande. Den letar då upp begränsningskabeln och börjar traska hemåt. Då får du direkt reda på om kabeln ligger som den skall.

- Innan du skall börja köra robotklipparen för första gången, höj upp knivarna så de precis klipper av topparna på gräset. Det är i de 3-4 översta centimetrarna av gräset som näringen finns. Sänk därför knivarna lite i taget i början tills du fått den höjd på gräset du vill ha.

Man skall aldrig klippa mer än 1/3 av grässtråna. Med en handdragare blir det gärna mer än 1/3-del man klipper eftersom man då klipper mindre ofta.

- De första gångerna roboten skall in i boet kan den ha lite svårt att komma in. Plasten i botten är ny och fin - och hal. Har roboten svårt att komma in så repa boets botten med lite jord. Då får roboten bättre fäste.

- Hur långt från gräskanten skall kabeln läggas? Lägg kabeln "en halv robot" + någon centimeter från kanten. De flesta robotar går rakt över kabeln på sin väg till och från boet. Stryker roboten sig mot en vägg eller stenmur så blir den repig. Är kabeln en halv robot + några centimetrar från väggen så slipper man problemet.

gränskabel nära kanten

Bild: visar avstånd från kant till begränsningskabel

- Undvik skarpa 90-graders hörn på kabeln. Är hörnet svagt böjt så har roboten lättare att ta sig fram och man minskar risken att den skall fastna.

- Finns det träd med rötter ovan jord så lägg begränsningskabeln runt trädet, gör en så kallad "ö". Med lite otur kan roboten välta om den kör på rötterna. Kabeln som går fram och tillbaka mellan ön och kanten skall tvinnas. Roboten känner inte av en tvinnad kabel och därför påverkas inte roboten när den går över kabeln mellan kanten och ön.

tvinna kabel till ö

Bild: Kabel mellan ön och kanten tvinnas för att inte klipparen skall känna av den.

Och det viktigaste under installationen: Tänk på hur skönt du skall få det i hängmattan när klipparen gör jobbet :).

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)